Tatranci si leto pochvaľujú, vzrástla návštevnosť lanoviek i predaj Tatry Card

02.08.2012 Poprad

Vysoké Tatry 2. augusta (TASR) – Tatranské štíty už pravidelne patria k najnavštevovanejším atrakciám počas letných prázdnin. Prevádzkovatelia lanoviek vo Vysokých aj Nízkych Tatrách sú po prvom prázdninovom mesiaci spokojní, tvrdia, že návštevnosť vzrástla o viac ako 20%.
Hory patria dlhodobo štatisticky k najnavštevovanejším miestam, v oblasti Tatier si počas leta vyslúžila tento status Tatranská Lomnica. K lokalitám, ktoré turisti najradšej využívajú sa radí aj Skalnaté pleso, tiež Hrebienok, ale v centre záujmu nezaostáva ani Chopok v Nízkych Tatrách. Návštevnosť v Nízkych a Vysokých Tatrách toto leto atakuje rekordy. Už prvá polovica prázdnin potvrdila rastúci trend záujmu o slovenské hory. „Návštevnosť nám vzrástla o viac ako 20% percent, tieto čísla nás veľmi tešia a hovoria jasnou rečou, Tatry jednoducho sú v centre záujmu dovolenkárov,“ povedal predseda predstavenstva Tatry Mountain Resorts Bohuš Hlavatý. Horám prajú aj dni s extrémnymi teplotami, vo vyšších nadmorských výškach sa totiž horúčavy zvládajú oveľa príjemnejšie.
Najvyšší podiel návštevníkov slovenských hôr tvoria domáci a českí turisti. Za nimi nasledujú Poliaci a návštevníci z iných krajín. Okrem návštevnosti sa zvýšil aj podiel predaja Tatry Card. „Od 15. júna do konca júla vystavili naši zmluvný poskytovatelia vyše 5000 kariet, kým v minulom roku to bolo o takomto čase len necelých 500 kariet,“ konkretizovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Podľa nej sa podarilo pripraviť dobrú skladbu služieb a klienti môžu využiť na základe karty nielen atrakcie počas pekného počasia, ale aj vtedy, keď počasie príliš nepraje. Počas týždňa, kedy bolo v Tatrách škaredo, sa zvýšila návštevnosť múzeí, galérií, jaskýň a aquaparkov. Vzrástol tiež počet viacdňových návštevníkov. „Prognózy sú pozitívne, keďže pred nami je ešte celý august, ktorý je najsilnejším mesiacom počas leta, takže očakávame nárast počtu návštevníkov,“ uzavrela Maťašovská.
 

Vyberte región